Διαθεματική Προσέγγιση διδασκαλίας Ιστορίας- ΤΠΕ μέσα από την Φυσική Αγωγή

Συνεργαζόμενοι Εκπαιδευτικοί

Σταυρόπουλος Πέτρος (ΠΕ86) και Κατσικαδέλης Μιχαήλ

Στόχος Δράσης

Στόχος η βιωματική μάθηση των μαθητών στο αντικείμενο της ιστορίας, αλλά και της ασφάλειας στο διαδίκτυο, μέσα από παιχνίδι και φυσική δραστηριότητα

Περιγραφή

Η διαθεματική αυτή δραστηριότητα υλοποιήθηκε σε δύο διαφορετικές εκδόσεις την πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα με θέμα τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, που υλοποίησε το σχολείο μας και την δεύτερη φορά στα ελληνικά με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στο 9ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην Πάτρα.

Οι μαθητές  που συμμετείχαν σε αυτή την δραστηριότητα αρχικά παρακολουθούσαν μια παρουσίαση με θέμα είτε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε με θέμα την Ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στην συνέχεια οι μαθητές χωρίζονταν σε δύο ομάδες και έπαιζαν ένα παιχνίδι κουίζ που παιζόταν σε δύο στάδια. Οι μαθητές έβλεπαν την ερώτηση σε έναν διαδραστικό πίνακα και στην συνέχεια για να μπορέσουν να απαντήσουν την ερώτηση εκτελούσαν μια σειρά από ασκήσεις, που συμπεριελάμβαναν υπερπηδήσεις εμποδίων, ασκήσεις ισορροπίας κλπ, και όταν έφταναν μπροστά στην οθόνη έσυραν τον αριθμό της ομάδας τους επάνω στην σωστή απάντηση. 

Το quiz είχε υλοποιηθεί με το προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch, και οι ερωτήσεις είχαν συνταχθεί και εισαχθεί στο κουίζ κατά την διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής από τους μαθητές της Ε’ τάξης. Επιπλέον οι μαθητές της ίδιας τάξης πραγματοποίησαν ιστοεξερεύνηση για να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και στην συνέχεια δημιούργησαν την παρουσίαση, που στην συνέχεια παρουσίασαν στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

Αποτελέσματα

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην δραστηριότητα, συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+ “Learning with the Arts” και ήταν από έξι διαφορετικές χώρες (Πολωνία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Φινλανδία, Ρουμανία). Οι συγκεκριμένοι μαθητές παρακολούθησαν μια  παρουσίαση και ένα βίντεο για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην συνέχεια έτρεξαν και έπαιξαν το quiz, που είχαμε ετοιμάσει. Οι μαθητές φάνηκε να συγκράτησαν τις πληροφορίες που παρακολούθησαν στην παρουσίαση και στο βίντεο, καθώς απάντησαν στο 

quiz, που επακολούθησε,  σε πολύ μεγάλο ποσοστό σωστά. Επιπλέον οι μαθητές φάνηκε να το διασκεδάζουν, ενώ διαπιστώθηκε ότι αναπτύχθηκε ομαδικό πνεύμα ανάμεσά τους, παρόλο που ήταν διαφορετικών εθνικοτήτων και δεν γνωρίζονταν αρκετά μεταξύ τους (η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα που ήρθαν στο σχολείο μας). 

Όσον αφορά τους μαθητές της Ε’ τάξης, που δημιούργησαν τις παρουσιάσεις για το Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, απέκτησαν γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να πλοηγούνται με περισσότερη ασφάλεια στο διαδίκτυο, ενώ εξοικειώθηκαν με την εφαρμογή δημιουργίας παρουσιάσεων, αλλά και με τον τρόπο δόμησης μια σωστής παρουσίασης. Επιπλέον είχαν την εμπειρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε μαθητές άλλων σχολείων και να παίξουν με το quiz που είχαν ετοιμάσει.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *