Κατασκευή Τηλεκατευθυνόμενου Ρομπότ LEGO EV3 με σύνδεση κινητού τηλεφώνου μέσω Bluetooth

Η βασική ιδέα του project που έπρεπε να υλοποιήσει η ομάδα ρομποτικής του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας ήταν η κατασκευή ενός τηλεκατευθυνόμενου ρομπότ που θα μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο σε ένα γήπεδο- πίστα που θα κατασκευάζαμε και το οποίο θα είχε διαστάσεις παρόμοιες με αυτές που έχουν οι πίστες στους διαγωνισμούς της WRO.

Η ιδέα ήταν να τηλεχειριζόμαστε τα ρομπότ με εφαρμογή που θα κατασκευάζαμε στο App Inventor, το οποίο διαθέτει εργαλειοθήκη με έτοιμα blocks  μέσω των οποίων μπορείς να ελέγχεις τους κινητήρες και τους αισθητήρες του

Αρχικά δημιουργήσαμε το γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής, όπου προσθέσαμε τα κουμπιά των τεσσάρων κατευθύνσεων (εμπρός, πίσω, αριστερά, δεξιά), ένα κουμπί για να κλοτσάει, μία λίστα επιλογής συνδεδεμένων Bluetooth συσκευών και τέλος ένα κουμπί αποσύνδεσης. Επίσης μας χρειάστηκε ένας Bluetoothclient και ένα slider για ρύθμιση της ταχύτητας του ρομπότ.

Αφού διαμορφώσαμε κατάλληλα την εμφάνιση των αντικειμένων που θα χρησιμοποιούσαμε στην συνέχεια ασχοληθήκαμε με τον προγραμματισμό τους. Έτσι μέσω του BlutoothClient ανιχνεύουμε αρχικά όλες τις συσκευές Bluetooth που βρίσκονται κοντά μας και επιλέγοντας κάποια από τις συσκευές εδραιώνεται σύνδεση μεταξύ τους. Στην συνέχεια ορίσαμε για κάθε κουμπί το μήνυμα (σε μορφή κειμένου) που θα στέλνει στο ρομπότ μας έτσι ώστε, σύμφωνα με όσα αναφέρονται παραπάνω, το ρομπότ να αντιδρά κατάλληλα.

Παρακάτω φαίνονται όλα τα blocks που χρησιμοποιήσαμε για την εφαρμογή μας:

Παρακάτω μπορείτε να δείτε εκτέλεση πέναλτι και πανηγυρισμό του ρομπότ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *