Η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας συμμετείχε στο 2ο Patras Science Festival.
Στο «Patras Science Festival» ενήλικες και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναρωτηθούν και να δώσουν επιστημονικές απαντήσεις, να ανακαλύψουν την επιστήμη πίσω από κάθε έκφανση της ζωής τους, να συζητήσουν με επιστήμονες, να πειραματιστούν, να παίξουν, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις και παραστάσεις.
Το «Patras Science Festival» διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και τωνΥπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν με τη συνεργασία τους πλήθος ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, καθώς και εκπαιδευτικοί οργανισμοί της χώρας και του εξωτερικού.

Η ομάδα μας συμμετείχε με το έργο Robot Football, όπου μαθητές από διάφορα σχολεία της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας συμμετείχαν και έπαιζαν ποδόσφαιρο με τα δύο ρομπότ που τους παρείχαμε. Οι μαθητές με τα κινητά τηλέφωνα που τους δίναμε και μέσα από εφαρμογές που δημιουργήσαμε τηλεκατευθύναν τα ρομπότ. Το ένα ρομπότ ήταν ένα LEGO EV3 ρομποτάκι και το άλλο ήταν ένα ρομποτάκι φτιαγμένο με δομικά στοιχεία της GIGO και κινούνταν με την βοήθεια κινητήρων που είχαν ενσωματωθεί σε ένα Arduino Leonardo και συνδέονταν με το κινητό τηλέφωνο με σύνδεση Bluetooth. Ο προγραμματισμός των κινητών συσκευών έγινε με το προγραμματιστικό περιβάλλον που διδάσκονται οι μαθητές App Inventor. Προκειμένου να επιτευχθεί η σύνδεση με τα ρομπότ και ειδικά με το Arduino χρειάστηκε ο επαναπρογραμματισμός του έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο συσκευών.
Επιπλέον είχαμε κατασκευάσει μια τρίτη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, την οποία είχαμε ορίσει ως την εφαρμογή του διαιτητή και με την οποία δινόταν η έναρξη της αναμέτρησης και το σκορ. Τα κινητά των παικτών συντονίζονταν και έπαιρναν χρόνο και σκορ από έναν τοπικό web server, με τον οποίο συνδέονταν τα τηλέφωνα με wifi. Η μέθοδος αυτή επιλέχθηκε για να συντονιστούν και τα τρία κινητά τηλέφωνα και για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε web εφαρμογή που αποθήκευε τα απαραίτητα δεδομένα σε βάση δεδομένων και τα μετέδιδε κάθε φορά στα τηλέφωνα. Η εφαρμογή του κάθε τηλεφώνου λειτουργούσε και μπορούσε να τηλεκατευθύνει το ρομπότ μόνο όταν ο διαιτητής της αναμέτρησης κήρυττε την έναρξή της και για χρόνο 5 λεπτών.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον συνάδελφο εκπαιδευτικό πληροφορικής ΠΕ86 κ. Γεωργάκη Θεόφιλο από το γυμνάσιο Λάλα για τα υλικά που μας παρείχε προκειμένου να στήσουμε το ποδοσφαιρικό τραπέζι, που φαίνεται στις φωτογραφίες.