Σεμινάριο STEM και προγραμματισμός

Συνεργαζόμενοι Εκπαιδευτικοί

Σταυρόπουλος Πέτρος (ΠΕ86)- Παπαδάκης Σπυρίδων (ΠΕ86) ΣΕΕ Πληροφορικής

Σκοπός

Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία
STEM και να επιμορφωθούν στην χρήση του εκπαιδευτικού kit της LEGO WeDo 2.0.

Περιγραφή Σεμιναρίου

Στο σεμινάριο παρουσιάσθηκε ένα διδακτικό σενάριο για την εισαγωγή των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην προγραμματιστική πρακτική και ειδικότερα στις προγραμματιστικές δομές της ακολουθίας και της επανάληψης, μέσω δραστηριοτήτων STEM και εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Το σεμινάριο είχε διάρκεια τέσσερις διδακτικές ώρες, πραγματοποιήθηκε δύο φορές και επιμορφώθηκαν συνολικά 36 εκπαιδευτικοί πληροφορικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον ΣΕΕ Πληροφορικής Δυτ. Ελλάδας Δρ. Παπαδάκη Σπυρίδων και είχε ως στόχους:

 Σε επίπεδο γνώσεων: 

  • Να γνωρίσουν το θεωρητικό υπόβαθρο της μεθοδολογίας STEM

Σε επίπεδο  δεξιοτήτων:

  • Να συνδέουν το kit εκπαιδευτικής ρομποτική WeDo 2.0 με τον υπολογιστή
    • Να προγραμματίζουν το  kit εκπαιδευτικής ρομποτική WeDo 2.0 με το προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch.
    • Να  σχεδιάζουν συνδυαστικές δραστηριότητες σε διάφορα προγραμματιστικά περιβάλλοντα

Σε επίπεδο στάσεων:

  • Να υποκινηθούν να εντάξουν την μεθοδολογία STEM στην εκπαιδευτική πρακτική τους.
    • Να αισθανθούν ασφαλείς να σχεδιάσουν δραστηριότητες που συνδυάζουν πολλαπλά περιβάλλοντα   

Οι συμμετέχοντες αφού γνωρίστηκαν μέσα από ένα παιχνίδι συνεντεύξεων ανά δυάδες στην συνέχεια παρακολούθησαν παρουσίαση με το θεωρητικό υπόβαθρο της διδακτικής προσέγγισης STEM. Στην συνέχεια παρουσιάστηκε ένα διδακτικό σενάριο κατά το οποίο οι συμμετέχοντες γνώρισαν και πειραματίστηκαν με το εκπαιδευτικό παιχνίδι Run Marco. Στην συνέχεια γνώρισαν τον τρόπο που μπορούμε να μεταφέρουμε και να δημιουργήσουμε μια παρόμοια δραστηριότητα σε scratch. Επιπλέον παρουσιάστηκαν τα απαραίτητα υλικά και λογισμικά, που απαιτούνται προκειμένου να συνδέσουμε το κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής LEGO WeDo 2.0 με τον υπολογιστή και ειδικότερα για να μπορέσουμε να το προγραμματίσουμε με το Scratch. 

Οι συμμετέχοντες  κλήθηκαν να κατεβάσουν και να στήσουν (σε ομάδες)  τα απαραίτητα λογισμικά έτσι ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τα ρομπότ με την βοήθεια του Scratch 2. 

Επίσης τους δόθηκαν οδηγίες για να κατασκευάσουν τα ρομπότ που στην συνέχεια κλήθηκαν να προγραμματίσουν (σε ομάδες) έτσι ώστε να φέρνουν σε πέρας την διαδρομή που είχε σχηματιστεί πάνω στον πάγκο ρομποτικής.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση, ενώ ζητήθηκε μέσω ερωτηματολογίου η γνώμη και οι προτάσεις των συμμετεχόντων για το σεμινάριο.

Αποτελέσματα

Από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες είχαν πολύ μεγάλο βαθμό ικανοποίησης από τις γνώσεις και τις εμπειρίες που τους παρείχε αυτό το σεμινάριο. Ειδικότερα έμειναν ικανοποιημένοι από τον παιγνιώδη τρόπο με τον οποίο έγινε η πρώτη γνωριμία μεταξύ τους, ενώ θεώρησαν πολύ ενδιαφέρον το θεωρητικό μέρος, κατά το οποίο συμμετείχαν σε συζήτηση και εξέφρασαν πολλές απορίες. Επιπλέον ενθουσιάστηκαν με την προοπτική να εντάξουν την εκπαιδευτική ρομποτική στο μάθημά τους. 

Όσον αφορά τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων, οι περισσότεροι από αυτούς μας θα ήθελαν το σεμινάριο να διαρκεί περισσότερη ώρα, ενώ θα ήθελαν περισσότερες πρακτικές ασκήσεις με το κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής  της LEGO WeDo 2.0. Τέλος μας  προέτρεψαν να διοργανώσουμε και άλλες επιμορφώσεις με παρόμοιο θέμα.

Παρουσίαση

Παρουσίαση-STEM

Φύλλο Εργασίας Δημιουργία STEM Δραστηριότητας

Δραστηριότητα-Προγραμματισμού

Φύλλο Εργασίας Εγκατάστασης Απαραίτητων Λογισμικών

Φύλλο-Εργασίας-4-Εγκατάσταση-Λογισμικών

Φύλλο Εργασίας για το Run Marco

Φύλλο-Εργασίας-Run-Marco-1

Φύλλο Εργασίας για το Scratch

Φύλλο-Εργασίας-Scratch

Οδηγίες Κατασκευής του WeDo 2.0 Ρομπότ

Οδηγίες-Κατασκευής

Φύλλο Εργασίας για το WeDo 2.0

Φύλλο-Εργασίας-Wedo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *